Thursday, May 11, 2017



Kallis lugeja! 

Lähenemas on rannahooaeg ja seetõttu otsustasin kirjutada toitumisest. Teatavasti toob enese ulatuslikum paljastamine igal aastal kevaditi päevakorda igasugused dieediteemad. Seega, püüan olla oma kirjutisega päevakajaline. Nagu tavaliselt, kirjutan oma mõtted ja soovitused punktide haaval üles, siis on kergem jälgida.


1. Toitumine on väga individuaalne. Eesti vanasõna ütleb - mis ühele kuld, see teisele muld. Nii ongi. India ayurveda jagab inimtüübid laias laastus kolmeks - vatta, kapha ja pitta - pikk ja peenike, keskmine ja lihaseline, lühem ja täidlasem. Vastavalt inimtüübile on ühele sobilikumad soojad, rammusad ja mahlased toidud, teisele jälle toored ja jahedad. Tee kindlaks oma kehatüüp ja toitu vastavalt sellele. 

2. Söök võiks sõltuda aastaajast. Talvel eelista sooje ja tihkeid toite, vürtsiseid toite. Suvel värsket, kerget ja jahedat toitu. Selles osas on palju juhtnööre hiina toitumisõpetustes ja tavades. Meile see sobib, sest ka meil on neli aastaaega ja keha vajadused on sõltuvalt öö ja päeva pikkusest ning temperatuurist erinevad.

3. Kui sul on kehakaaluga probleeme, siis otsi esimesena selle asja sisulist põhjust ehk siis seda, mis sind tegelikult vaevab. Ülemäära suur kehakaal viitab alateadlikule soovile midagi kompenseerida, samuti ennast rasvakihiga kaitsta. Liiga väike söögiisu ja kehakaal viitavad suurele sisemisele kurbusele, alateadlikule soovile end välja suretada. Tee need põhjused kindlaks, kui sa ise ei saa hakkama, siis spetsialisti abiga. Ning seejärel püüa neid jõudumööda lahendada.

4. Vastupandamatut söögiisu võib tekitada ka mingi konkreetse vitamiini või mineraali puudus organismis. Sinu keha püüab meeleheitlikult kuskilt puudujäävat ainet kätte saada. Eestis on palju võimalusi testida seda, kas sinu kehas on piisavalt kõiki täisväärtuslikuks eluks vajalikke aineid. Kui sul tekib vähimgi kahtlus, et kõike pole piisavalt, siis vali endale sobiv testimismeetod. 

5. Kui sa tunned oma kehakaalu pärast muret, siis jälgi oma toitumist. Aga jälgimine ei tähenda keelamist ja sundimist. Väikse kehakaalu puhul meelita end sulle sobilike võtetega sööma, söö rammusat toitu ja võta nii söömiseks kui ka välja puhkamiseks aega. Suure kehakaalu puhul ära keela endale midagi, kui sul ei ole just toidutalumatust või allergiat. Keelamine tekitab täiendavat stressi ja kiusatust keelatu järgi haarata. Kui sa armastad väga näiteks šokolaadi, aga kaldud tüsedusele, siis luba endale aegajalt pisut šokolaadi. Kata endale laud, pane väga maitsva šokolaadi tükikesed taldrikule ja siis söö mõnuga ja aeglaselt mõne tükikese, igat sekundit nautides. Kõik sõltub kogustest, miski pole otseselt keelatud.

6. Kaaluprobleemid võivad olla seotud ka ebakvaliteetse toiduga ja toidus sisalduvate lisaainetega. Suhkruasendajad viivad soolestiku mikrofloorat tasakaalust välja ja mõjutavad ka kehakaalu. Kurikuulus naatriumglutamaat tekitab kunstlikult söögiisu, sellist tunnet, et "sööd ja sööd, aga kõht ikka täis ei saa". Vaata, mida sa sööd!!!

7. Võta vähemalt üks kord päevas aega toidu nautimiseks. Sa omastad toitu ja selles olevat head ja paremat siis, kui sa korralikult läbi närid. Söömine on mõnu, võta selleks aega ja keskendu sellele, ära loe samal ajal midagi ega vaata arvutit või telekat. Nii välistad ka automaatse söömise, millega tavaliselt kaasneb liiga suurte koguste alla kugistamine. Korra päevas leiad ikka aega iseenda jaoks. Teadvusta, et enese hea toitmine on üks enese armastamise viisidest. Ole enda vastu hea, siis näed ka hea välja.


Armastusega,
Kersti-Triinu

1 comment:

  1. Siin joogide toidu Kitcheree retsept, mis pid sobima kõigile kehatüüpidele: terviseviis.ee/kitcheree/

    ReplyDelete